Werkwijze - Oli4All
15679
page-template-default,page,page-id-15679,bridge-core-2.4.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-23.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive
Systemisch coachen is een uitstekende manier om verborgen patronen bloot te leggen.

Systemische benadering

Het systeem denken is een benadering die kijkt naar het geheel. Dit wil zeggen dat er niet alleen naar de afzonderlijke delen op zichzelf gekeken wordt, maar vooral ook naar de manier waarop zij wisselwerking vertonen met elkaar en de omringende systemen, en naar de plaats in het geheel.

Ons leven kent van jongs af aan vele systemen. Wij leren en ontwikkelen ons binnen deze systemen met onze opvoeders, onze schoolklas, een team, een organisatie.

Het Familiesysteem

We hebben allemaal een vader en een moeder, grootouders, overgrootouders. Ook je eventuele broers/ zussen en extended family behoren tot ons familiesysteem. Wij zijn met hen verbonden door familiebanden. De ervaringen en trauma’s van onze (voor)ouders hebben invloed op volgende generaties. Hoe raar het ook kan klinken; ons geluk en successen, de plaats die we innemen in het leven, maar ook onze problemen zijn in hoge mate afhankelijk van onze plaats in de familie.

Dynamiek

Ieder systeem heeft een eigen dynamiek. Deze dynamiek is rijk aan de mooie en minder mooie ervaringen van allen die in het verleden en heden deel uitmaken van het (familie)systeem. Vaak zijn we ons niet bewust van dit dynamische krachtenveld. Er kunnen thema’s spelen die invloed hebben op ons functioneren binnen ons huidige familiesysteem of binnen de organisatie waartoe je behoort. Op alle niveaus tussen mensen is behoefte aan evenwicht tussen geven en nemen. Wie geeft meer/minder dan hij krijgt?

Er is sprake van ordening. Wat is de juiste plek voor ieder in het systeem? Is het gedrag in overeenstemming met die plek? Wie heeft welke loyaliteit in het systeem? Ieder heeft het recht erbij te horen. Een systeem zoekt altijd naar balans, als de ordening uit balans is, is er wanorde en dat toont zich bijvoorbeeld  in problematisch gedrag, disonanties en onrust.

Oli4all

De kracht van de systemische benadering van waaruit Oli4all werkt zit in het zichtbaar maken van de bestaande dynamieken binnen het systeem, waardoor nieuwe inzichten ontstaan en oplossingsrichtingen zichtbaar worden. Er wordt gekeken naar de interactie tussen de individuen in systeem van herkomst en in het grotere geheel (bijvoorbeeld op school).

Bewustwording van hoe het in een specifieke situatie heeft gewerkt en nog werkzaam is, kan veel ruimte, vrijheid en rust geven zodat je meer in contact komt met je eigen levenskracht.