Familieopstellingen helpen jou vooruit Familieopstellingen - Oli4All
16441
page-template-default,page,page-id-16441,bridge-core-2.4.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-23.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Familieopstellingen

Met familieopstellingen leg je de dynamiek achter patronen bloot

Elk mens is deel van een familiesysteem. Zonder je vader, moeder, opa en oma was jij er ook niet geweest. Ons leven lang blijven we met hen verbonden. Als er een probleem is in jouw familie, zoals een grootouder die de oorlog nooit heeft verwerkt, kan dat ook effect hebben op jouw leven. Met familieopstellingen leggen we bloot wat voor invloed familiebanden hebben op jouw leven.

“Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het begrijpen.”
- De Chinese filosoof Confusius

Familieopstellingen zijn voor:

  • ouders met opvoedingsvraagstukken
  • personen die steeds in dezelfde patronen vastlopen
  • organisaties die aan teambuilding willen doen
  • leerkrachten die beter om willen gaan met een of meer kinderen

Het doel van deze methode

Met een helikopterview kijken we naar wat er in jouw familiesysteem gebeurt. Dat is wat we met familieopstellingen doen. We kijken met andere ogen naar jouw familie. Hier zijn geen woorden voor nodig, het draait vooral om voelen. De ander kun je niet veranderen, maar je hebt wel controle over jouw eigen reacties. Door te begrijpen hoe een ander zich voelt, speel je beter in op de dynamiek. Je verandert zo jouw plek in het systeem.

“Daarbuiten, voorbij de ideeën van goed en kwaad, is een veld – dáár zien we elkaar.”
- De dichter Rumi

Als je vastloopt

Stel je hebt bepaalde issues waar je steeds weer tegenaan loopt en je weet niet hoe ze op te lossen. Het kan zijn dat je verstrikt zit in een probleem van jouw familiesysteem. Een familieopstelling kan patronen en hun onderliggende dynamiek zichtbaar maken. Bijvoorbeeld dat jij geen nee kan zeggen, omdat jouw moeder als kind altijd een beroep op je deed en jij je daardoor verantwoordelijk voor haar geluk voelt.

Individuele familieopstellingen

Tijdens individuele familieopstellingen leg je de dynamiek tussen familieleden bloot met behulp van verschillende materialen. We leggen bijvoorbeeld tegels neer of gebruiken poppetjes die jouw familie representeren. Steeds ga je op een andere plek in jouw familie staan, zodat je lichamelijk kunt ervaren hoe dat is. Onbewust wordt bewust en er komt inzicht en een oplossingsrichting in beeld. Doordat nieuwe energie gaat stromen, komt er ruimte voor verandering.

Family Tree Workshop: familieopstellingen in een groep

In de Family Tree Workshop staan representanten symbool voor de personen in jouw systeem, familie of werk. Stel je hebt steeds ruzie met jouw broer. Twee personen naar keuze nemen dan jouw broers plek en jouw eigen plek in. De representanten geven aan welke emoties zij voelen op deze plaatsen.

De onderliggende dynamiek wordt zichtbaar en daarmee vaak ook een oplossing. Misschien is jouw broer bijvoorbeeld verdrietig, waardoor hij op een bepaalde manier reageert. Door anders op hem te reageren doorbreek je jullie patroon.

Meer inzicht met familieopstellingen

De ander kun je niet veranderen, maar werken aan jezelf kan altijd. Familieopstellingen zijn een middel om onzichtbare dynamiek bloot te leggen en nieuwe oplossingen te vinden.