Omgaan met een hoogsensitief kind
15692
page-template-default,page,page-id-15692,bridge-core-2.4.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-23.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Omgaan met een hoogsensitief kind

Stel je voor dat je in de supermarkt staat. Je hoort het geluid van de kassa, ruikt het parfum van de buurvrouw en merkt dat de caissière haar dag niet heeft. Alles komt tegelijk binnen en je bent in no time doodmoe. Voor een hoogsensitief kind is dit dagelijkse kost. Doordat zij snel overprikkeld raken, ontstaan allerlei problemen. Ik help ouders en kinderen omgaan met hoogsensitiviteit, zodat het een kracht in plaats van een belemmering wordt.

Wat is hoogsensitiviteit?

Het informatiesysteem van hoogsensitieve kinderen heeft geen filter. Alle prikkels en informatie uit hun omgeving komen ongefilterd binnen. Hierdoor hebben zij meer tijd nodig om informatie te verwerken en lopen zij risico om overprikkeld of intens vermoeid te raken. Zo’n 15 tot 20 procent van alle mensen heeft deze eigenschap. Een hooggevoelig kind kun je niet veranderen, maar je kunt de omgeving wel zo inrichten dat je inzicht krijgt in zijn belevingswereld.

''Ons onderzoek toont aan dat mensen met hoogsensitiviteit (HSP) de wereld op een andere manier beleven dan mensen die de eigenschap niet hebben”, aldus klinisch psychologe Elke Van Hoof.

Als het opvoeden een enorme klus wordt

Ouders en opvoeders zitten soms met hun handen in het haar als hun kind zorgelijk gedrag laat zien. Het wordt bijvoorbeeld heel druk of trekt zich juist helemaal terug. In de dagelijkse drukte van gezin, werk, school en andere verplichtingen kan het opvoeden dan een enorme klus worden. Zeker als jullie niet begrijpen waar dit gedrag vandaan komt. Oli4All geeft je daarom praktische handvatten voor het opvoeden van een hoogsensitief kind.

Stap in de belevingswereld van een hoogsensitief kind

Ouders of verzorgers vinden het vaak een flinke uitdaging om met hoogsensitieve kinderen om te gaan. Zonde, want hoogsensitiviteit heeft veel kwaliteiten. Als ervaringsdeskundige help ik mensen beter om te gaan met hoogsensitiviteit. Ik leer wat kinderen nodig hebben van hun omgeving, wat je als ouder kan doen en wat voor gedragingen bepaalde reacties veroorzaken. Zo ontdek je hoe deze eigenschap ingezet kan worden als kracht en hoe je omgaat met valkuilen.

Een kind mag zichzelf zijn

Ik help ouders, verzorgers en leerkrachten op de juiste wijze om te gaan met een hoogsensitief kind. Zo wordt deze bijzondere eigenschap ervaren als een kracht in plaats van een belemmering.